Despre Noi

Cu o experienta de mai bine de 15 ani in arta mestesugirii bijuteriilor din Murano, Millefiori este unul din cei mai importanti producatori si distribuitori de accesorii si obiecte decorative de acest fel din Romania. Succesul bijuteriilor noastre se datoreaza tehnicii invatate direct de la maestrii venetieni, la care adaugam constant designul adaptat tendintelor si sticla de calitate, provenita direct de pe insula Murano.


Fascinanta istorie a sticlei de Murano

Recunoscuta sticla de Murano pe care astazi o admiram in bijuterii, obiecte de decor si multe alte forme are o istorie la fel de bogata precum numarul de produse realizate din acest material. Mai departe, insiram bucati din istoria ei, precum insiri un colier pe o ata, pentru ca la final sa aflam cum a ajuns aceasta de la o simpla sticla colorata la una dintre cele mai apreciate materiale pentru bijuterii.

Adusa din tari asiatice si musulmane prin secolul XIII de cei care faceau schimburi de marfuri in regiunea venetiana, sticla de Murano a fost repede integrata in obiectele create de locuitorii zonei iar curand acestia au preluat tehnica si arta de a face diverse obiecte cu ajutorul ei. Pentru ca sticla trebuia prelucrata la temperaturi inalte si cerea un mare grad de precizie si finete, procesul crearii unui obiect putea sa dureze chiar si doua zile.

La scurt timp, o lege data de autoritatile din Venetia ii obliga pe mestesugarii care prelucrau sticla sa se mute definitiv pe insula Murano, pentru a evita incendiile provocate de prelucrarea ei.

In timp, mestesugarii care prelucrau sticla au devenit atat de importanti datorita artei si a puterii economice pe care o atrageau, incat toti cei care deprindeau aceasta nobila meserie erau trecuti in Cartea de aur a insulei, aveau o serie de drepturi si erau recunoscuti ca nobili. Insa, pentru pastrarea secretului de realizare a pretioasei sticle, mestesugarii nu aveau voie sa paraseasca Venetia.

Pana in secolul XVI, 3000 din cei 7000 de locuitori ai insulei lucrau sticla de Murano. Astfel, Murano si-a desavarsit maiestria si arta in modelarea sticlei, detinand secretul si un monopol al acestei arte de-a lungul multor secole. Printre cele mai cunoscute tipuri de sticla erau cea cristalina, smaltul, sticla cu insertii de aur (aventurine), sticla cu aspect mat, de lapte (lattimo), imitatiile de pietre si bine cunoscuta arta millefiori (sticla multicolora cu diverse forme si modele).

Istoricul sticlei: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sticl%C4%83

Sticla de Murano in zilele noastre

Astazi, renumele sticlei de Murano este de necontestat, iar mestesugarii care realizeaza finele obiecte din sticla sunt considerati adevarati artisti pentru tehnica si inovatia de care dau dovada. Din sticla de Murano, care este un material fin, pretios, curat si nobil sunt realizate in prezent o multime de obiecte, de la platouri si vaze, la dopuri de vin, candelabre, obiecte de arta si nu in ultimul rand, bijuterii.

Millefiori respecta traditia si arta mestesugarilor venetieni si foloseste un proces manual de fabricatie, prin care sticla adusa special de pe insula Murano ia forma minunatelor bijuterii si obiecte decorative.


Cum iau nastere bijuteriile Millefiori

„Intai incalzim sticla, pentru o perla suflata, care de obicei se foloseste la coliere. Se topeste sticla, se pune pe teava asta metalica si se da forma. Se imbraca sticla in argint. Pentru a proteja argintul, acoperim cu al doilea strat de sticla, sa nu se arda, iar apoi se sufla.

Mai departe, imbracam argintul, incalzim din nou toata piesa, cu argintul impreuna. Apoi se taie frumos, se prinde cu un suport, se prinde cu foarfeca, si gata. Acestea sunt globuri. Dupa ce este gata, se baga in cuptor pentru a-i mari rezistenta, sa nu fie casant, sticla devenind, astfel, mai elastica”. povesteste Iosif Jurek, operatorul de productie la Millefiori!

Astfel, frumusetea acestor bijuterii si a decoratiunilor din sticla de Murano sta in faptul ca sunt unice, deoarece sunt realizate complet manual de artizani care dau frau liber imaginatiei, transformand o bucata de material intr-un obiect pretios si aparte.


Comenzi telefonice: +40 372 780 209 (disponibil Luni -Vineri, orele 08-15.30)Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica cookies si sa confirmati ca ati citit si sunteti de acord si cu Politica de confidentialitate a datelor.